Drill

Merparten som får reda på att jag drillar kommer antingen med följdfrågan ”Är inte det svårt?” eller ”…vad är det?”. Den andra frågan tänkte jag svara på här, och frågan om det är svårt kan du själv få avgöra när du läst klart.

Vi inleder med drill for dummies: du har en metallstav med två olika stora gummiploppar i vardera ände. Snurra på staven till någon musik. Dags för överkursen:

Det finns två huvudtyper av drill: Marsch- & showdrill och Tävlingsdrill.

Marsch- & showdrill genomförs ofta i större grupper. Man framför olika koreografier när man marscherar, oftast med en musikkår, eller showprogram på konserter. Man kan förutom drillstav använda sig bland annat av pompoms, eldstavar, små/stora flaggor eller enbart dans. I Sverige är det inte så vanligt med tävlingar i marschdrill, men exempelvis Holland har en stark tävlingskultur. Här ett videoexempel från Ungern innehållande en orkester, dans, drillstavar och stillastående program, dvs showdrill. 
Tävlingsdrill brukar delas in i solo, duett och team, sedan tävlar man i minior-, junior- eller seniorklass utöver detta (det kan dock variera lite mellan de olika förbunden). Man kan likna tävlingsdrillen vid rytmisk gymnastik. Man använder enbart drillstav och här ligger fokus mycket på en korrekt stav- och dansteknik. Här ett exempel på ett solo i klassen senior men, från VM 2010.

Så nu när jag svarat på frågan ”Eh, drill, vad är det?” kanske du kan svara på ”Är inte det svårt?”? 🙂

Sugen på att se mer drillvideos? Klicka antingen in på Om mig->Drill->Playlist med drillvideos eller på Min Youtube-kanal i listen under headern.

Annonser